INFORMACIJA » Naujienos spausdinti
2024-09-29 Keliautojų ir vairuotojų diena

,,VIEŠPATIES įsakai yra teisingi, –

paprastus žmones daro išmintingus."

(Ps 19.8)

 

 

Ukmergės Švč. Trejybės parapijos klebonas susirinkusiems maldininkams priminė, kad Bažnyčia šiandien mini Keliautojų ir vairuotojų dieną ir Pasaulinę migrantų ir pabėgėlių dieną.

O Evangelija visiems mums primena, kad priklausymas bendruomenei nėra išskirtinis kriterijus. Dievas yra ne priklausymo, bet meilės, dvasios dalykas. Per šimtmečius daug žmonių buvo pasitraukę ar pašalinti iš Bažnyčios, tačiau tai nereiškia, kad jie buvo toli nuo Dievo. Dievas yra didesnis už Bažnyčią. Bažnyčia turi Dievą, bet neturi Jam valdžios. Gėris yra ir už Bažnyčios ribų. Kas daro gera, tas ateina iš Dievo. Žmogų išgelbsti net su meile paduota stiklinė vandens: „Kas duos jums atsigerti taurę vandens dėl to, kad priklausote Mesijui, – iš tiesų sakau jums, – tas nepraras savo užmokesčio“.

Jėzus niekada nei vieno neatstūmė ir niekam neprimetė būtinybės sekti paskui Jį ir būti Jo bendruomenės nariu. Jis yra visos Bažnyčios Viešpats ir tik Jis vienas pažįsta savuosius, todėl ne Jam ar tariamai Jam priklausantiems priklauso spręsti apie kitus, kaip apie piktžoles, netgi bandyti jas išrauti.

Jėzus pabrėžia tris dalykus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį: ranką, koją ir akį. Pagal žydų mentalitetą kūno dalys yra įvairių žmogaus instinktų buveinės. Galėtume šį Jėzaus posakį perfrazuoti, sakydami: ką darome, kur einame ir ką matome. Per tai, ką darome ar nedarome, per tai, kur renkamės eiti ar neiti ir ką renkamės matyti ar nematyti, priklauso, ar mes tampame kliūtimi kito kelyje. Trumpai tariant, jei mes neparodome meilės, mūsų buvimas tampa papiktinimu. Evangelijoje papiktinimas yra viskas, kas neleidžia gyventi, kas trukdo vaikščioti.

Žinoma, tai sukelia skausmą. Beprasmiška būtų slėpti: pasirinkimas visada susijęs su kančia, nes reiškia kažko netekimą. Tai tarsi gimdymas: didžiulis skausmas, kuris pažadina naują gyvybę.

 

https://eis.katalikai.lt/vb/popieziai/pranciskus/zinios/2024-05-24_migrantu-ir-pabegeliu-dienos-proga-2024

 

Po Šventųjų Mišių Ukmergės Švč. Trejybės parapijos klebonas palaimino atvykusių maldininkų transporto priemones.

 

 

Nuotraukos Egidijaus Tatarūno

Ukmergės Švč. Trejybės parapijos informacija