INFORMACIJA » Naujienos spausdinti
2023-12-03 Pirmasis Advento sekmadienis

 

,, Aš nuolat už jus dėkoju Dievui,

kad dėl Jėzaus Kristaus Dievas

suteikė jums savo malonę."

(1Kor 1.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčioje, pirmąjį Advento sekmadienį parapijos klebonas Artūras Stanevičius  pašventino kalėdaičius, Carito ,,Gerumas mus vienija" žvakeles ir advento vainikus.

Adventas yra laikas, kai visi tampame vienas kitam artimesni: Dievas – mums, mes – kitiems, aš pats – sau.

https://maldynas.katalikai.lt/liturginiai-metai/adventas

Krikščionių kraštuose, pagal seną tradiciją, iš eglišakių ar lauro lapų pinamas Advento vainikas. Gali būti naudojami ir kiti augalai, gėlės, vaisiai, kaspinai, įvairios puošmenos. Vainiko dydis neribojamas. Vainikas paprastai padedamas ant stalo.Viduryje būtinai pritvirtinamos keturios žvakės, kurios simbolizuoja keturias Advento savaites. Advento vainikas namuose ir jį puošiančios žvakės simbolizuoja Kristaus laukimą, padeda mums suskaičiuoti dienas, likusias iki Kalėdų, kviečia maldai, susikaupimui, geriems darbams, suteikia namams jaukumo.

Pirmasis advento sekmadienis kreipia mus į Viltį. Žiebiama pranašo žvakė, primenanti apie Jėzaus atėjimą.

Antrasis sekmadienis kreipia į Tikėjimą. Žiebiama Betliejaus žvakė, primenanti apie Marijos ir Juozapo kelionę į Betliejų.

Trečiasis sekmadienis kreipia Džiaugsmo link. Žiebiama piemens žvakė, primenanti pasaulio patirtą džiaugsmą gimus Kristui.

Ketvirtasis advento sekmadienis kreipia į Ramybę. Žiebiama angelo žvakė, primenanti angelų žinią: „Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė jo mylimiems žmonėms!“

https://maldynas.katalikai.lt/liturginiai-metai/adventas/vainikas

 

Parapijos klebonas priminė apie Evangelijos kvietimą budėti.

Budėti – tai išlaikyti aiškų santykį su tikrove. Budėti – tai netikėti iliuzijomis. Budėti – tai žvelgti į viską atviromis akimis. Į tokį budrumą mus ir kviečia Evangelija: nakties tamsoje matyti tai, ko nemato kiti, įžvelgti buvimą net ten, kur viskas atrodo apgaubta tamsos, prasmę ten, kur viskas atrodo beprasmiška, meilę net ten, kur viskas atrodo priešiška ir kupina neapykantos.

Klebonas priminė ir apie pasninko svarbą ne tik per Adventą ar Gavėnią, bet ir kiekvieną penktadienį.

Senovėje per pasninką buvo valgoma kartą per dieną, vakaras buvo skirtas klausytis Dievo žodžio ir bendruomeninei maldai. Bėgant amžiams įsitvirtino paprotys, pagal kurį tai, ką krikščionys sutaupo pasninkaudami, buvo atiduodama stokojantiesiems ir ligoniams.

Susilaikymas nuo maisto visada buvo derinamas su klusnumu Dievo žodžiui, malda ir dosnia meile. Šv. Petras Auksaburnis teigia: „Šie trys dalykai – malda, pasninkas ir gailestingumas – yra vienas ir tas pats, jie vienas iš kito gauna gyvybę. Tas, kuris turi tik vieną arba neturi visų trijų kartu, neturi nė vieno.“

Na, o katechezės vaikai buvo pakviesti ne tik atverti savo širdeles, bet  ir keliauti link Kalėdų su Advento kalendoriumi.

https://www.caritas.lt/news/carito-advento-kalendorius-2023-m

 

 

Ukmergės Švč. Trejybės parapijos informacija