INFORMACIJA » Naujienos spausdinti
2024-10-06 Marijos Krikščionių Pagalbos sekmadienis

 ,,Telaimina mus Viešpats kiekvieną mūsų gyvenimo dieną."

 

(Ps 128, 1–2. 3. 4–5. 6)

 

 

Ukmergės Švč. Trejybės parapijos klebonas susirinkusiems maldininkams homilijos kalbėjo, kad pirmojoje Šv. Rašto knygoje Dievas kviečia žmones daugintis ir pripildyti žemę. Šie paprasti žodžiai byloja apie neparastai reikšmingą dalyką - šeimą. Juk šeimoje pratęsiama žmonių giminė. Net neturėdami Šventojo Rašto, nežinodami Bažnyčios mokymo, vien pažvelgami į žmogaus prigomtį suvokiame Kūrėjo norą, kad žmonija pasklistų visoje žemėje. Be to Kūrėjas norėjo, ne kad ne tik prigimtis nurodytų šeimos tikslus ir uždavinius, bet tai būtų užrašyta Šventose knygose. 

Evangelija  šiandien pateikia Kristaus atsakymą į fariziejų provokuojantį klausimą apie šeimą,- ar galima atleisti žmoną? Kristaus arsakymas nurodo tikrąją Dievo valią. Nuo sukūrimo pradžios Dievas sukūrė juos kaip vyrą ir moterį. Štai kodėl vyras paliks tėvą ir motiną ir glausis prie savo žmonos ir du taps vienu kūnu. Taigi jie nebe du, o vienas kūnas. Kristus dar daugiau norėdamas pabrėžti Santuokos kilnumą ir sustiprinti šeimą Dievo palaima, krikščionių santuoką apdovanoja ypatinga sakramentine dovana. Kaip Kunigystę sustiprina Kunigystės sakramentu.

Įsiklausykime į šiuos reikšmingus žodžius. Kristaus ir Bažnyčios meilė prilyginama vyro ir žmonos meilei. Kristus ir Bažnyčia Pauliui yra krikščioniškos santuokos įvaizdis, primenantis, koks šventas yra Santuokos sakramentas. Jaunavedžių meilė lyginama su Kristaus meile Bažnyčiai. Kokia šventa turi būti toji meilė! Kristus už Bažnyčią atidavė savo gyvybę, kad ją išgelbėtų. Jis ją nuolat palaiko savo malonėmis.

Tokia tarpusavio meilė ir ištikimybė tegali būti išsaugota tik Dievo malonės dėka. Todėl Kristus santuoką sutvirtino suteikdamas jai sakramento rangą. Bažnyčia palaimindama jaunavedžius ne tiktai įpareigoja saugoti ištikimybę, bet taip pat teikia ir gausių malonių šeimyninio gyvenimo sunkumams pakelti.

Iš Kristaus įsteigtų sakramentų Santuoka ir Kunigystė vadinama bendruomeniniais sakramentais. Santuoka yra mažiausios bendruomenės – šeimos formuotoja, kunigystė – bendruomenės dvasinio gyvenimo skatintoja ir palaikytoja. Melskime Dievą, kad duotų mūsų Tėvynei tvirtų, sąmoningų šeimų ir uolių kunigų.

 

Po Šventųjų Mišių, kaip ir kassekmadienį, Ukmergės Švč. Trejybės parapijos klebonas palaimino vaikučius.

Viešpatie, nenorime niekam trukdyti ateiti pas tave. Tegul Tavo meilės rankos pasiekia visus užkampius ir tuos, kurie yra apriboti galimybių ateiti pas Tave. Padėk mums neprarasti vaikiško paprastumo ir atvirumo. Aš esu vaikas, kuriam reikalinga tėviška ir motiniška globa. Tavyje, Dieve, ją randu.

 

 

 

Ukmergės Švč. Trejybės parapijos informacija